Projects

“Ninullat” – promovimi i librit

“Nani nani, o nani kush të tund
Bukuroshe e nanës, nanës në katund
Nani nani o çupë e nënës o
Të më rritesh si dritë e hënës o
Punëtore por si bleta
Gojë ëmbel o
Krah lehta
Nani nani o, nani shpirto fli
Të më rritesh ti zemër për malësi”


E kështu me ninullë, nëna fillon monologun e saj të parë ndaj fëmijës me dëshirë, urime e bekime po aq sa shpreh dashurinë ndaj fëmijës të mbështjellur me brengat e saj të sinqerta. Ndjeshmëria e ninullës tejkalon poezinë lirike me thjeshtësinë e fjalëve, thuajse dëshiron që me të vërtetë që fëmija i porsalindur ta kuptojë.

Bukuria e kësaj thjeshtësie është mbërthyer mes teksteve, notave e shpjegimeve në librin e ri të Prof. Besa Berberi “7 Ninulla, 7 Ditë të Javës”.

Ky libër do të promovohet më 30.07.2021 me fillim nga ora 17:00 dhe do të jetë i hapur për publikun dashamirës të butësisë së ninullës dhe fuqisë së mesazhit që ajo përçon.

Ju mirëpresim në PaperGallery për promovim të veprës e diskutime mbi punën e vazhdueshme të Prof. Besës, trashëgimisë shpirtërore, muzikore, të këndimit.

Oda Haliti at Paper

Spooky Action at a Distance

Artist: Shkamb Jaka
Curated by: Paper Gallery

If appearance and essence were the same things, there would be no need for art/science.

Here I’ve been exploring the world of quantum physics, astrophysics and metaphysics. The paintings such as “Fresh Cut”, “Broken Fetus”, “Reflected Reality” and “Frozen thoughts” are all virtual utopian places.

I start them as a digital sketch which later on is turned into a painting. Influenced by the ideas of Niels Bohr, Einstein, Michio Kaku, Tyson, etc and experiments/theories such as: “double-slit experiment”, “Casimir effect”, “theory of relativity”, “string theory” and turning the Euclidian geometry into a painting as a reflection of a 3D world that could only be experienced in a 4D manner is my main approach.

Discussing some of the most brilliant ideas (that some yet don’t have an explanation) while expressing my own understanding through the medium of painting.

Untitled

Medium: Live performance by Arta Selimi

Bashkim Geci born in Prishtina in 1978 is a Kosovar artist who is based in Frankfurt, Germany.

Bashkim left Kosovo due to economical reasons where he moved to Germany to pursue his artistic life.

Being away from home wasn’t easy for Bashkim as he faced obstacles digesting his new life in Germany. During his first years where he had to move from one city to another, Bashkim didn’t find peace, however, he found out that his new method of communicating is by not communicating.

He refused loads of exhibitions for unknown reasons. In 2009 he was invited to participate in the 7th international Exhibition “Muslim Mulliqi Prize”. At that time Bashkim was not allowed to travel due to his immigration status but however, the curators made it possible to install his work under Bashkim’s instructions.

Bashkim continued to refuse invitations from galleries and curators and he continues to stand very strong on the idea that professional art practise should be visible only when the artist wants to, not when the curators or the rest of the art world feels like it.

In October 2020 Paper Gallery received a phone call from Arta Selimi who is an established actress. She was part of many theatre plays, films and international theatre projects and continues to work in that field. After meeting with Arta and Bashkim, Paper Gallery decided to give a spot for Bashkim Geci’s very strange performance.

The performance ‘UNTITLED’ will be open for the public on February 5th 2021. This will be a one-day event only and registration is obligatory.

Paper Gallery x Kartoline nga Kosova

Po e përmbyllim vitin 2020 me një bashkëpunim mes Paper Gallery dhe Kartoline nga Kosova me një seri të kartolinave ku janë të paraqitura 4 illustrime të 4 institucioneve të rëndësishme kulturore në Prishtinë. Këto kartolina janë një dhuratë nga Paper Gallery për vizitorët tanë që ta mbajnë gjithmonë me vete një kujtim të artit dhe Prishtinës.

DAM FESTIVAL

AFËR II

AFËR II 1 musician, 1 listener
Another noise for flute and electronics
Nina Shala – flute
Memli Kelmendi – electronics

PAPER GALLERY – Prishtina

“AFËR II” është performancë për një muzikant dhe një dëgjues. Seria e koncerteve “Një muzikant, një dëgjues” nisi si prolog i edicionit të 15-të të Festivalit DAM, në “Lumbardh” (Prizren). Ky format i koncerteve erdhi si domosdoshmëri për të rimenduar prezantimin e programit të festivalit në pamundësi për të zhvilluar programin e parashikuar me shpresë për lirim masash dhe kthim në normalitet.

Një muaj më vonë “eksperimentin” po e zhvendosim në një hapësirë të re në kryeqytet. Flautistja Nina Shala do ta mirëpresë në një hapësirë të “Paper Gallery” vetëm një person në publik, i cili do ta dëgjojë për 7 minuta interpretimin e veprës “Another noise” nga Memli Kelmendi. Kur organizimi i koncerteve ka ndryshuar formë – raporti, një në një brenda një hapësire të vogël, vjen si provokim për hapësirën e ngushtuar të veprimit për muzikantë në kohën e COVID-19. Nga jashtë muzika mund të dëgjohet, por muzikanti dhe dëgjuesi nuk duken, duke krijuar kështu një raport të afrimit – në kohën kur distanca është refreni i përditshmërisë sonë. Pas përfundimit të interpretimit, publiku ftohet të ndajë në disa rreshta udhëtimin sonor. Pas kësaj i lë vendin personit në radhë për një eksplorim tingullor dhe dialog mes flautit dhe tingujve elektronikë.

/*.DAM */